
PRACTICE DIRECTION NO. 4 OF 2006 
 
 
INTERPRETATION OF REQUIREMENT TO PREPARE ACCOUNTS UNDER 
SECTION 201(1A), (3) AND (3A) OF THE COMPANIES ACT 
 
1. This Practice Direction supersedes Practice Direction No. 9 of 2005 and interprets 
Section 201(1A), (3) and (3A) of the Companies Act. 
 
 
GENERAL OBLIGATION ON COMPANY TO PREPARE ACCOUNTS WHICH 
COMPLY WITH ACCOUNTING STANDARDS AND WHICH GIVE A TRUE AND 
FAIR VIEW  
 
2. Section 201(1) and (3) of the Companies Act (“CA”) requires the directors of a 
company to present a profit and loss account and a balance sheet for the company at the 
end of the financial year at its Annual General Meeting. Under section 201(1A) and (3) 
CA, the profit and loss account and the balance sheet must comply with the prescribed 
Accounting Standards and give a true and fair view of the profit and loss of the company 
and the state of affairs of the company. 
 
3. Section 201(3A) CA requires the directors of a holding company to present the 
consolidated accounts of the company and its subsidiaries, as well as a balance sheet 
dealing with the state of affairs of the holding company, at the end of the financial year at 
its Annual General Meeting. These financial statements must also comply with the 
prescribed Accounting Standards and give a true and fair view of the financial status of 
the company. 
 
 
THE ISSUE  
 
4. This Practice Direction elaborates on the issues raised and the interpretation taken 
in Practice Direction No. 9 of 2005. Briefly, that Practice Direction dealt with the 
difference between the definitions of “subsidiary” and “holding company” in section 5(1) 
and (2) of the CA, and the accounting definitions of a “subsidiary” and “parent” under 
FRS 27 of the prescribed Accounting Standards. As the definitions are similar but not 
identical, a company may meet the definition “subsidiary” or “holding company” under 
the CA but not the accounting definition of “subsidiary” or “parent” under FRS 27, and 
vice versa. 
 
5. We have since received feedback about possible scenarios in practice in which 
uncertainty may arise and we publish our interpretations in this Practice Direction. Two 
scenarios which may cause uncertainty are as follows: 
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(a) Parent which is not a holding company
 A company may be a parent, but not a holding company. Such a company is not 

required to prepare consolidated accounts in accordance with section 201(3A) 
CA, but would be required to prepare consolidated accounts in accordance with 
FRS 27.  

 
(b) Holding company which is not a parent
  

A holding company which is not a parent is required to prepare consolidated 
accounts in accordance with section 201(3A) CA. It was brought to our attention 
that the concept of “consolidated accounts” in its strict accounting sense refers 
only to the incorporation of financial information from subsidiaries in accordance 
with FRS 27. Depending on the circumstances, a holding company may be 
required under the Accounting Standards to account for a subsidiary as defined 
under section 5 CA (referred to in this Practice Direction as a “legal subsidiary”) 
in its group using other different methods instead of in accordance with FRS 27 
e.g. in accordance with FRS 28, 31 or 39. As such, a holding company which is 
not a parent may be concerned that it is unable to comply with the requirement to 
prepare “consolidated accounts” under section 201(3A) CA. 
 
 

ACRA’S INTERPRETATION OF SECTION 201(1A), (3) AND (3A) 
 
6. The legislative intent behind the 2002 amendments to the CA, which introduced 
the requirement under section 201 (1A), (3) and (3A) CA to comply with the prescribed 
Accounting Standards, was to ensure that Singapore companies present true and fair 
financial statements in accordance with internationally accepted accounting standards and 
to substitute the provisions of the CA relating to financial reporting and disclosure 
requirements with the Accounting Standards. 
 
7. With this legislative intent as the background, ACRA is of the view that - 
 
(a) a parent which is not a holding company must prepare consolidated accounts in 
accordance with the Accounting Standards as mandated under the Companies Act; and 
 
(b) a holding company, regardless of whether it is a parent or not, in consolidating the 
financial information relating to its legal subsidiaries in accordance with section 201(3A) 
CA, must do so in accordance with the Accounting Standards. 
 
 
Parent which is not a holding company
8. The requirement in section 201(1A) and (3) is that the profit and loss account and 
the balance sheet must comply with the Accounting Standards and give a true and fair 
view of the financial position of the company. In this respect, the primary legislation 
itself mandates compliance with the Accounting Standards even though the actual 
standards are contained in subsidiary legislation. There are no clear words in section 
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201(1A) and (3) prohibiting the consolidation of accounts by a parent which is not a 
holding company. It is only by consolidating the accounts that the accounts of such a 
parent would reflect a true and fair view of the financial position of the company. A 
parent which is not a holding company should therefore prepare consolidated accounts if 
it is required to do so under the Accounting Standards. 
 
Holding company which is not a parent
9. “Consolidated accounts” is defined in section 209A CA for the purposes of Part 
VI of the CA (within which section 201 CA falls) as follows: 
 

“ “consolidated accounts”, in relation to a holding company, means —  
(a) a set of consolidated accounts for the group of companies of that holding 
company; or  
(b) the accounts or consolidated accounts prepared in compliance with the 
Accounting Standards.”  

 
10. Reading paragraph (b) of the definition of “consolidated accounts”, ACRA is of 
the view that the phrase “consolidated accounts” in section 201(3A) CA contemplates the 
inclusion of the financial information of the holding company's legal subsidiaries, 
howsoever accounted for under the Accounting Standards. The phrase “consolidated 
accounts” is not restricted to a technical meaning to refer to only consolidation in its strict 
accounting sense, but would be wide enough to include the incorporation of the financial 
information of a legal subsidiary in accordance with FRS 28, 31 or 39.  
 
Exceptions under FRS 27 
11. We note that paragraph 10 of FRS 27 prescribes certain circumstances under 
which a parent may be exempted from the requirement to prepare consolidated accounts. 
Our references in this Practice Direction to consolidation in accordance with FRS 27 
would exclude the circumstances under which a parent is not required to prepare 
consolidated accounts by virtue of paragraph 10 of FRS 27. For cases where a holding 
company which is a parent falls within paragraph 10 of FRS 27, section 201(3BA) CA 
provides for an exception to Section 201(3A).  
 
 
 
12. In short, the following table represents our interpretation: 
 
 When the company 

is : 
Consolidation required: Reasons: 

(1) Not a holding 
company under the 
CA but is a parent 
under FRS 27 

Yes, consolidation is 
required under FRS 27∗. 

The company is required to 
prepare accounts that comply 
with the Accounting Standards 
and give a true and fair view of 
the financial position of the 
company. 
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(2) A holding company
under the CA and a
parent under FRS
27

Yes, consolidation is
required under FRS 27?.

The company is required to
prepare consolidated accounts
under both section 201(3A) CA
and the Accounting Standards. 

(3) A holding company
under the CA but
not a parent under
FRS 27 

Yes, but the consolidation
may be in accordance
with FRS 28, 31 or 39.

The definition of “consolidated
accounts” under section 209A
CA is wide enough to include
incorporation of financial
information of the holding
company’s legal subsidiaries
howsoever accounted for under
the Accounting Standards. 

?Excluding cases which fall within paragraph 10 of FRS 27.

REVOCATION OF PRACTICE DIRECTION NO. 9 OF 2005

13. Practice Direction No. 9 of 2005 is hereby revoked with immediate effect.

LEGAL PROVISIONS

14. The legal provisions relevant to and referred to in this Practice Direction are:

(a) the Companies Act (Cap 50); and

(b) the Companies (Accounting Standards) Regulations.

15. The Companies Act is available at ACRA’s homepage at https://www.acra.gov.sg/
legislation/legislation-under-acra-purview. You may purchase a copy of the 
regulations from http://www.egazette.com/egazette/welcome.asp.

RELATED PRACTICE DIRECTIONS

16. Practice Direction No. 9 of 2005: Interpretation of Sections 201(3A) and
201(3BA) of the Companies Act.

ENQUIRIES

17. If you have further comments, please write to our Legal Services Division
(attention to Ms Toh Wee San/ Ms Elena Yeo) at fax: 62251676 or
www.acra.gov.sg/enquiry.
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Issued on 27 April 2006 
 
Ms Juthika Ramanathan 
Chief Executive 
Accounting and Corporate Regulatory Authority 
Singapore 
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