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Frequently Asked Questions - IRDA’s Impact on: (a) Approved Liquidators and  (b) Public 
Accountants under the Accountants Act, for the purpose of becoming Judicial Managers 
and/or Trustees in Bankruptcy (TIB) and not to perform audits of financial statements 
 
Registration 

S/n Question Answer 

1.  Can I apply to be an approved 
liquidator with ACRA and at the same 
time apply to be an Insolvency 
Practitioner with Ministry of Law 
(MinLaw) so that I can perform all 
liquidation cases? 
 

No.  ACRA will not be accepting new applications to 
be an approved liquidator when the Insolvency, 
Restructuring and Dissolution Act (IRDA) comes into 
effect.   

 
Individuals are required to be registered as Insolvency 
Practitioners with the MinLaw to act as a liquidator 
for new winding up cases that are commenced on or 
after the IRDA comes into effect.   
 
Only persons in the “List of approved liquidators 
under section 9(1) of the Companies Act vide G.N. 
638/2020” can be appointed as liquidators of any 
winding up cases commenced under the Companies 
Act or Limited Liability Partnerships Act and were 
outstanding at the time the IRDA comes into effect, 
including as replacement liquidators of such cases 
when the appointed liquidators resign or cease to be 
approved liquidators.  
 

2.  Can I apply to ACRA to be a public 
accountant (PA) for the purpose of 
becoming a Judicial Manager (JM) / 
Trustee in Bankruptcy (TIB) (JM-PA) 
and at the same time apply to be an 
Insolvency Practitioner with the 
Ministry of Law (MinLaw) so that I 
can perform all judicial management 
/ trustee in bankruptcy cases? 
 

No.  ACRA will not be accepting new applications to 
be a public accountant for the purpose of becoming a 
Judicial Manager (JM) and Trustee in Bankruptcy (TIB) 
when the Insolvency, Restructuring and Dissolution 
Act (IRDA) comes into effect.   
Individuals are required to be registered as Insolvency 
Practitioners with the MinLaw to act as a JM/TIB for 
new JM or TIB cases that are commenced on or after 
the IRDA comes into effect.   
 
 
 

3.  I have been an approved liquidator 
and/or a public accountant for the 
purpose of becoming a Judicial 
Manager (JM) / Trustee in 
Bankruptcy (TIB) i.e. JM-PA.  Why do 
I now need to register with the 
Ministry of Law (MinLaw) to continue 
doing what I have been doing? 
 

The Insolvency, Restructuring and Dissolution Act 
(IRDA) consolidates the written laws relating to 
personal and corporate insolvency and debt 
restructuring into a single piece of legislation.  The 
IRDA also establishes a regulatory regime for 
insolvency practitioners (IPs).   
 
Under the IRDA, individuals who wish to act as a 
liquidator, JM or TIB are required to be registered as 
Insolvency Practitioners with the MinLaw for the 
purpose of undertaking new winding up, JM or TIB 
cases that are commenced on or after the IRDA 
comes into effect.   

https://www.acra.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/public-accountants/al/list-of-al-under-s9-1.pdf
https://www.acra.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/public-accountants/al/list-of-al-under-s9-1.pdf
https://www.acra.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/public-accountants/al/list-of-al-under-s9-1.pdf
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S/n Question Answer 

 

4.  Are the requirements to be an 
Insolvency Practitioner the same as 
being an approved liquidator or 
public accountant for the purpose of 
becoming a Judicial Manager / 
Trustee in Bankruptcy i.e. JM-PA? 
 

For more information on the requirements to be an 
Insolvency Practitioner, you may refer to the 
Ministry of Law website at https://lripd.mlaw.gov.sg. 
 

5.  As I am an approved liquidator 
and/or a public accountant for the 
purpose of becoming a Judicial 
Manager (JM) / Trustee in 
Bankruptcy (TIB) i.e. JM-PA, will I get 
automatically approved as an 
Insolvency Practitioner? 
 

No.  For more information on the requirements to 
be an Insolvency Practitioner, you may refer to the 
Ministry of Law website at https://lripd.mlaw.gov.sg. 
 

6.  I am an approved liquidator and/or a 
public accountant for the purpose of 
becoming a Judicial Manager (JM) / 
Trustee in Bankruptcy (TIB) i.e. JM-
PA.  I wish to act as liquidator or JM 
or TIB for  cases that commenced 
under the Insolvency, Restructuring 
and Dissolution Act (IRDA).  Is there 
any transitional period? 

The IRDA provides for a transitional period of 6 
months during which you may act as a liquidator or 
JM or TIB for cases commenced under the IRDA 
while you apply to the Ministry of Law to be 
registered as Insolvency Practitioners (IP).  However, 
should your IP application be rejected, you will have 
to cease your appointment for these cases 
commenced under the IRDA. 
 
If you have undertaken appointments in cases 
commenced under the IRDA during the 6-month 
transitional period, you will be required to hold a 
valid IP licence in order to continue administering 
these cases after the transitional period. 

 
Renewal 

S/n Question Answer 

7.  My approved liquidator licence will 
be expiring on 31 March 
2021/2022/2023.  Do I need to 
renew my licence if the winding up 
of the company for which I was 
appointed as liquidator before the 
commencement of the Insolvency, 
restructuring and Dissolution Act 
(IRDA), is not yet completed? 
 
 

You do not need to renew your existing approved 
liquidator licence upon its expiry.   
 
Your approved liquidator licence will remain valid 
unless it is cancelled voluntarily or revoked by ACRA 
on grounds such as bankruptcy etc.. 
 

8.  My approved liquidator licence will 
only be expiring on 31 March 
2021/2022/2023.  Can I retain my 
licence even if I was not appointed 
as a liquidator of any winding up 
cases that commenced under the 

Yes.  You may retain your liquidator licence if you 
are not appointed as a liquidator of any winding up 
cases commenced under the Companies Act or 
Limited Liability Partnerships Act which are pending 
completion when the IRDA comes into effect You 
may act as replacement liquidator for cases 

https://lripd.mlaw.gov.sg/
https://lripd.mlaw.gov.sg/
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S/n Question Answer 

Companies Act or Limited Liability 
Partnerships Act which are pending 
completion when 
the Insolvency, Restructuring and 
Dissolution Act (IRDA) comes into 
effect? 
 

commenced under the under the Companies Act or 
Limited Liability Partnerships Act or liquidator of 
winding up cases in relation to Variable Capital 
Companies (VCC) and its sub funds during the 
interim period until the VCC Act has been updated to 

allow IPs to undertake such work. . 
 

9.  In time to come, my liquidator 
licence would have a past expiry 
date even though I have winding up 
cases that commenced under the 
Companies Act or Limited Liability 
Partnerships Act and remained 
outstanding at the time the 
Insolvency, Restructuring and 
Dissolution Act (IRDA) comes into 
effect.  How would others know that 
I am still an approved liquidator? 
 

All existing approved liquidators when the IRDA 
comes into effect will be  declared by the Minister by 
way of order under section 9(1) of the Companies 
Act  to be a specified class of persons to continue as 
approved liquidators. 
 
This list of approved liquidators will be published on 
ACRA’s website and updated when the approved 
liquidator licence is cancelled voluntarily or revoked 
by ACRA on grounds such as bankruptcy.   
 
 

10.  I am a public accountant for the 
purpose of becoming a Judicial 
Manager (JM) / Trustee in 
Bankruptcy (TIB) i.e. JM-PA.  My PA 
registration will be expiring on 31 
December of the year.   
 
Do I need to renew my certificate of 
registration as a public accountant if 
the JM/TIB cases that commenced 
before the Insolvency, Restructuring 
and Dissolution Act (IRDA) comes 
into effect are not yet completed? 
 

If you are appointed as a JM/TIB of companies 
placed under judicial management or a bankruptcy 
order before the commencement of the IRDA, for 
which the JM/TIB work is ongoing, you will be 
allowed, upon application for renewal, to renew 
your PA registration until the completion of these 
cases. 
 

11.  I am a public accountant for the 
purpose of becoming a Judicial 
Manager (JM) / Trustee in 
Bankruptcy (TIB) i.e. JM-PA.  My 
registration will be expiring on 31 
December of the year.  I do not have 
any ongoing JM/TIB work for which I 
was appointed before the 
Insolvency, Restructuring and 
Dissolution Act (IRDA) comes into 
effect.  Can I renew my certificate of 
registration as a public accountant? 
 
 
 

 You will not be allowed to renew your PA 
registration when your current certificate of 
registration as a PA expires. 
 

12.  When will I cease to be a public 
accountant for the purpose of 

You will cease to be a PA when your current 
certificate of registration as a PA expires. 
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S/n Question Answer 

becoming a Judicial Manager / 
Trustee in Bankruptcy (TIB) (i.e. JM-
PA) if I am not appointed as 
JMs/TIBs of companies placed under 
judicial management or a 
bankruptcy order for which the 
JM/TIB work was ongoing at the 
time  the Insolvency, Restructuring 
and Dissolution Act (IRDA) comes 
into effect? 
 
 

 
Cessation 

S/n Question Answer 

13.  After the completion of my last case 
in which I was appointed as a Judicial 
Manager (JM) / Trustee in 
Bankruptcy (TIB) of companies 
placed under judicial management 
or a bankruptcy order before the 
commencement of the Insolvency, 
Restructuring and Dissolution Act, do 
I need to apply to cancel my 
registration as a public accountant? 
 

You may apply to cancel your registration as a public 
accountant.  
 
 

14.  After the completion of my last case 
in which I was appointed as 
liquidator of a company that was 
placed under winding up before the 
time the Insolvency, Restructuring 
and Dissolution Act (IRDA) comes 
into effect, do I need to apply to 
revoke my approved liquidator 
licence? 
 

No, you will not be required to apply to revoke your 
approved liquidator licence.    
  
Upon completion of the last case in which you were 
appointed as liquidator of a company that was 
placed under winding up before the time the IRDA 
comes into effect (pre-IRDA), you could also take on 
winding up cases in relation to Variable Capital 
Companies and its sub funds (VCC) during the 
interim period until the VCC Act has been updated to 
allow IPs to undertake such work can do so.   
 
You could also act as replacement liquidator in  pre-
IRDA cases. 
 

15.  I only want to complete the existing 
cases where I was appointed as a 
liquidator of companies placed 
under winding up or as a Judicial 
Manager (JM)/ Trustee in 
Bankruptcy (TIB) of companies 
placed under judicial management 
or a bankruptcy order before the 
commencement of the Insolvency, 

You do not need to register as an Insolvency 
Practitioner with the MinLaw if you only intend to 
complete the existing pre-IRDA cases and not to act 
as a liquidator, JM or TIB for new cases that 
commence after the IRDA comes into effect. 
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S/n Question Answer 

Restructuring and Dissolution Act 
(IRDA), do I need to register with the 
Ministry of Law (MinLaw)? 
 

16.  I intend to resign as a liquidator of 
companies placed under winding up 
or as a Judicial Manager (JM)/ 
Trustee in Bankruptcy (TIB) of 
companies placed under judicial 
management or a bankruptcy order 
before the commencement of the 

The company can select another approved liquidator 
under this list “List of approved liquidators under 
section 9(1) of the Companies Act vide G.N. 
638/2020” 

 
Only persons in this class of approved liquidators can 
be appointed as liquidators of any winding up cases 
commenced under the Companies Act or Limited 
Liability Partnerships Act outstanding at the time the 
IRDA comes into effect, including as replacement 
liquidators of such cases when the appointed 
liquidators resign or cease to be approved 
liquidators.  
 
For JM/TIB, the company can select another JM/TIB 
under the list of “Public Accountants registered for 
the purpose of becoming Judicial Managers pursuant 
to section 227B(3)(a) of the Companies Act and/or 
Trustees in Bankruptcy pursuant to section 34(a)(i) of 
the Bankruptcy Act” which is published on ACRA’s 
website. 
 

 

https://www.acra.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/public-accountants/al/list-of-al-under-s9-1.pdf
https://www.acra.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/public-accountants/al/list-of-al-under-s9-1.pdf
https://www.acra.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/public-accountants/al/list-of-al-under-s9-1.pdf

