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REGISTRAR’S INTERPRETATION NO. 2 OF 2017 

 
REQUIREMENT TO HOLD STATUTORY MEETINGS UNDER SECTION 174 OF 
THE COMPANIES ACT – ONLY APPLICABLE TO NEW PUBLIC COMPANIES 

 
 
 
Summary 
 

1. This Registrar’s Interpretation serves to clarify that the requirement to hold a 

statutory meeting under section 174(1) of the Companies Act (“CA”) only applies to a 

public company incorporated as such and not to a public company that is converted 

from a private company.  

 

 

Explanation 
 

2. A public company may be formed either by incorporation under section 19 of 

the CA or by conversion from a private company to a public company under section 

31(2) of the CA. 

 

3. Section 174(1) provides that: “Every public company that is a limited company 

and has a share capital shall, within a period of not less than one month and not more 

than 3 months after the date at which it is entitled to commence business, hold a 

general meeting of the members of the company to be called the “statutory meeting””. 

 

4. A public company is entitled to commence business upon the Registrar issuing 

a notice under section 61(3) of the CA that the company is entitled to commence 

business and to exercise its borrowing power1. 

 

5. The use of the phrases “formation of the company”2 and “entitled to commence 

business”3 in section 174 suggests that the section is intended to apply only to a newly 

formed public company. 

 

6. The purpose of the statutory meeting is “to apprise shareholders of important 

information on the company’s formation”4. Since section 31(2) of the CA requires a 

private company to pass a special resolution determining to convert to a public 

company, before it can convert into a public company, there is no necessity for a 

converted public company to hold another meeting just to satisfy section 174. Any 

                                                           
1 Walter Woon on Company Law (rev 3rd ed, 2009) at para 6.7, footnote 4 and Woon’s Corporations Law at 

[4102]. 
2 See section 174(7) of the Companies Act 
3 See section 174(1) of the Companies Act. 
4 Hans Tjio, Pearlie Koh and Lee Pey Woan, Corporate Law (Academy Publishing, 2015) at para 04.009. 
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issues relating to the converted public company could already be discussed at the 

meeting where the special resolution was passed. 

 

7. Section 174 is drafted based on section 130 of the United Kingdom’s 

Companies Act 1948 and section 135 of the Victorian Companies Act 19615. Both of 

those overseas provisions have been interpreted by commentaries to apply to public 

companies formed as such, and not to public companies that were converted from 

private companies6. 

 

8.  For the reasons above, the Registrar interprets section 174 as being intended 

to apply only to public companies incorporated as such and not to public companies 

that are converted from private companies under section 31(2).  

 

9. Accordingly, a public company that is converted from a private company under 

section 31(2) is not required to hold a statutory meeting under section 174(1), prepare 

the statutory report under section 174(2), or lodge a copy of the statutory report with 

the Registrar under section 174(5). 

 

Further clarification  

 
10.  If you seek any further clarifications, you may contact ACRA’s Helpdesk at 
62486028. 
 

 

Issued on 22 December 2017 

 

 

 

Andy Sim (Mr)  

For Chief Executive, Accounting and Corporate Regulatory Authority and 

Registrar of Companies, Business Names, Public Accountants, Limited Liability 

Partnerships and Limited Partnerships 

                                                           
5 Both provisions have been repealed. 
6 See e.g. Palmer’s Company Law (19th ed, 1949) at 140; Palmer’s Company Law (21st ed, 1968) at 462; Gower, 

The Principles of Modern Company Law (2nd ed, 1957) at 432; Ranking and Spicer’s Company Law (8th ed, 

1949) at 191; W John Taggart, Horsley’s Meetings: Procedure, Law and Practice (2nd ed, 1978) at 433; HAJ 

Ford, Principles of Company Law (2nd ed, 1978) at 433; Yorston and Brown, Company Law (2nd ed, 1964) at 

194; Magnus & Estrin, Companies Law and Practice (5th ed, 1978) at 142. 


