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8 March 2023 

 

Dr Andreas Barckow 

Chairman 

International Accounting Standards Board 

7 Westferry Circus 

Canary Wharf 

London E14 4HD 

United Kingdom 

 (By online submission) 

 

Dear Andreas 

 

RESPONSE TO EXPOSURE DRAFT ON INTERNATIONAL TAX REFORM⎯ 

PILLAR TWO MODEL RULES (PROPOSED AMENDMENTS TO IAS 12) 

 

The Singapore Accounting Standards Council welcomes the opportunity to comment on the 

Exposure Draft on International Tax Reform⎯Pillar Two Model Rules (Proposed 

amendments to IAS 12) (the ED) issued by the International Accounting Standards Board 

(the IASB) in January 2023.  

 

We appreciate the IASB’s efforts in addressing, expeditiously, stakeholders’ concerns about 

the potential implications for income tax accounting under IAS 12 Income Taxes resulting 

from jurisdictions implementing the Pillar Two model rules published by the Organisation for 

Economic Co-operation and Development. 

 

Our comments on the ED are as follows: 

 

Question 1—Temporary exception to the accounting for deferred taxes (paragraphs 

4A and 88A) 

IAS 12 applies to income taxes arising from tax law enacted or substantively enacted to 

implement the Pillar Two model rules published by the OECD, including tax law that 

implements qualified domestic minimum top-up taxes described in those rules. 

 

The IASB proposes that, as an exception to the requirements in IAS 12, an entity neither 

recognise nor disclose information about deferred tax assets and liabilities related to Pillar 

Two income taxes. 

 

The IASB also proposes that an entity disclose that it has applied the exception. 
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Paragraphs BC13–BC17 of the Basis for Conclusions explain the IASB’s rationale for this 

proposal. 

 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, 

please explain what you suggest instead and why. 

 

We are supportive of the proposals relating to the exception to the accounting for deferred 

taxes (the exception) on the basis of the IASB’s rationale. Moreover, we consider that 

requiring an entity to disclose that it has applied the exception would provide the necessary 

transparency to users of financial statements (users), as the entity would otherwise have to 

comply with the relevant requirements in IAS 12 in the absence of the exception. 

 

Top-up tax payable with respect to low-taxed profits of other entities 

 

We note that, although the ED proposes to specify that ‘IAS 12 applies to income taxes 

arising from tax law (substantively) enacted to implement the Pillar Two model rules…’ 

[emphasis added], it remains unclear as to whether top-up tax that is payable by a reporting 

entity with respect to the low-taxed profits of other entities that are not part of the reporting 

entity (the said top-up tax) is an income tax within the scope of IAS 12 in the financial 

statements of the reporting entity and, consequently, whether such taxes are within the scope 

of the proposed amendments. 

 

This is because whilst the term ‘income taxes’ is not defined in IAS 12, paragraphs 2 and 5 of 

IAS 12 suggest that these are taxes which are based on an entity’s profit for a period, 

determined in accordance with the rules established by taxation authorities. 

 

We believe that the IASB should provide clarity on whether the said top-up tax is within or 

outside the scope of IAS 12. This would not only help entities determine whether the 

proposed amendments—in particular, the disclosures proposed in the ED—apply to such 

taxes, but also how such taxes should be accounted for. Providing such clarity would also 

avoid diversity in practice, which impairs the comparability of financial statements across 

entities. 

 

Should the IASB decide that the said top-up tax is outside the scope of IAS 12, we suggest 

that the IASB considers requiring the disclosure of information that would provide users with 

insights into an entity’s exposure to paying the said top-up tax. Although we understand that 

the disclosures proposed in the ED are primarily intended to compensate for the potential loss 

of information that would result from the exception, we believe that the informational needs 

of users are unlikely to differ based on whether the top-up tax is within or outside the scope 

of IAS 12.  

 

Question 2—Disclosure (paragraphs 88B–88C) 

The IASB proposes that, in periods in which Pillar Two legislation is enacted or 

substantively enacted, but not yet in effect, an entity disclose for the current period only: 

(a) Information about such legislation enacted or substantively enacted in jurisdictions in 
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which the entity operates. 

(b) The jurisdictions in which the entity’s average effective tax rate (calculated as 

specified in paragraph 86 of IAS 12) for the current period is below 15%. The entity 

would also disclose the accounting profit and tax expense (income) for these 

jurisdictions in aggregate, as well as the resulting weighted average effective tax rate. 

(c) Whether assessments the entity has made in preparing to comply with Pillar Two 

legislation indicate that there are jurisdictions: 

(i)  Identified in applying the proposed requirement in (b) but in relation to which the 

entity might not be exposed to paying Pillar Two income taxes; or 

(ii) Not identified in applying the proposed requirement in (b) but in relation to which 

the entity might be exposed to paying Pillar Two income taxes.  

 

The IASB also proposes that, in periods in which Pillar Two legislation is in effect, an 

entity disclose separately its current tax expense (income) related to Pillar Two income 

taxes.  

 

Paragraphs BC18–BC25 of the Basis for Conclusions explain the IASB’s rationale for this 

proposal. 

 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, 

please explain what you suggest instead and why. 

 

Periods before Pillar Two legislation is in effect 

 

We appreciate the IASB’s efforts in identifying what information would provide users with 

insights into an entity’s exposure to paying top-up taxes (the said insights), but that would not 

impose undue cost or effort on entities, in periods before Pillar Two legislation is in effect. 

  

Nonetheless, we have the following comments on the disclosures proposed in paragraph 88C 

of the ED: 

 

Proposed paragraph 88C(a) 

 

We think that it is not entirely clear what information about jurisdictions’ Pillar Two 

legislation an entity is required to disclose under proposed paragraph 88C(a).  

 

Moreover, we note that as drafted, that paragraph could be interpreted as categorically 

requiring an entity to provide the stipulated information for all jurisdictions in which the 

entity operates, notwithstanding that there could be situations where the stipulated 

information for particular jurisdictions is of little relevance to users. For example, if a 

parent’s jurisdiction has enacted the Income Inclusion Rule (IIR), information about the Pillar 

Two legislation in its subsidiaries’ jurisdictions—insofar as those legislations implement the 

IIR only and those subsidiaries are not themselves a ‘partially-owned parent entity’ as 

defined under the Pillar Two model rules—would generally be of little relevance, given that 

the parent’s jurisdiction has priority to apply the IIR under the Pillar Two model rules. 
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To avoid entities providing boilerplate and/or voluminous disclosures of little informational 

value, we believe that further clarification from the IASB would be useful. In addition, to 

help entities make judgements about what information would be relevant to users, we think 

that it would be useful to include a disclosure objective within IAS 12 for the proposed 

disclosures. In this regard, we understand from paragraph BC19 of the Basis for Conclusions 

on the ED that the primary objective of the disclosures proposed in paragraph 88C of the 

ED—of which we are supportive—is ‘to help users assess an entity’s exposure to paying top-

up tax’.  

 

Furthermore, we suggest that the IASB considers requiring an entity to disclose the effective 

date of those legislations, as this would provide an indication of the expected timing of the 

crystallisation of the entity’s exposure to paying top-up taxes. 

 

Proposed paragraph 88C(b) 

 

We have reservations about whether the disclosures proposed in paragraph 88C(b) would 

indeed provide the said insights to users, given that those disclosures would not be based on 

the requirements in the Pillar Two model rules. We are also concerned that those disclosures 

could potentially be misleading. We understand that some IASB members have similar 

concerns.  

 

Moreover, we think that the proposal to require the disclosures relating to tax expense 

(income) and accounting profit to be provided on an aggregated basis for all jurisdictions 

within the scope of proposed paragraph 88C(b) may not provide a useful indication of the 

magnitude of an entity’s exposure to paying top-up taxes, rendering the information not 

useful to users. This is because top-up tax is determined at a jurisdictional level under the 

Pillar Two model rules.  

 

Therefore, we suggest that the IASB finalises the disclosures proposed in paragraph 88C(b) 

only if feedback received on the ED indicates that there is sufficient support from users 

globally. 

 

Proposed paragraph 88C(c) 

 

In situations where an entity has made assessments in preparing to comply with Pillar Two 

legislation (Pillar Two assessments), we suggest that the IASB considers requiring the entity 

to provide the disclosures proposed in paragraph 88C(b) prepared based on the requirements 

in the Pillar Two legislation—instead of the requirements in IAS 12—or other quantitative 

and/or qualitative information that the entity determines, based on its judgement, would 

provide the said insights to users. The entity would not be required to comply with proposed 

paragraph 88C(b) in such situations.  

 

The above approach would not only allow entities to take into account entity-specific facts 

and circumstances—including, for example, an entity’s group structure, the status of the 

enactment of Pillar Two legislation in jurisdictions in which an entity operates and the status 

of an entity’s Pillar Two assessments—but also leverage on information that is already 

available. It therefore has the potential to provide better insights into an entity’s exposure to 
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paying top-up taxes, without adding significant additional cost or effort to the entity. It would 

also avoid entities disclosing particular jurisdictions under proposed paragraph 88C(b) only 

for the disclosure to be ‘invalidated’ under proposed paragraph 88C(c)(i). 

 

Should the IASB decide not to require the aforesaid disclosures, we suggest that the IASB 

clarifies that the entity is required to provide the disclosures proposed in paragraph 88C(b) 

for jurisdictions in which the entity, based on the Pillar Two assessments made, might be 

exposed to paying Pillar Two income taxes.  

 

In this regard, we note that as drafted, proposed paragraph 88C(c) could be interpreted as 

requiring an entity to provide a list of, or a statement on whether there are, jurisdictions 

identified under that paragraph, neither of which would be useful to users. Moreover, if such 

interpretation indeed reflects the IASB’s intention, we believe that the IASB’s rationale for 

requiring the disclosures proposed in paragraph 88C(b) for jurisdictions in which an entity 

might not be, but not for jurisdictions in which an entity might be, exposed to paying Pillar 

Two income taxes—as identified under proposed paragraph 88C(c)(i) and 88C(c)(ii) 

respectively—is unclear. 

 

Periods when Pillar Two legislation is in effect 

 

We are supportive of the disclosure proposed in paragraph 88B of the ED on the basis of the 

IASB’s rationale.  

 

Question 3—Effective date and transition (paragraph 98M) 

The IASB proposes that an entity apply:  

(a) The exception—and the requirement to disclose that the entity has applied the 

exception—immediately upon issue of the amendments and retrospectively in 

accordance with IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and 

Errors; and 

(b) The disclosure requirements in paragraphs 88B–88C for annual reporting periods 

beginning on or after 1 January 2023. 

 

Paragraphs BC27–BC28 of the Basis for Conclusions explain the IASB’s rationale for this 

proposal. 

 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, 

please explain what you suggest instead and why. 

 

We are supportive of the proposed effective date and transition on the basis of the IASB’s 

rationale and planned timeline for issuance of the amendments—i.e. in the second quarter of 

2023. 

 

We hope that our comments will contribute to the IASB’s deliberation on the ED. Should you 

require any further clarification, please contact our project managers Yat Hwa Guan at 

Guan_Yat_Hwa@asc.gov.sg and Yu Shan Koo at Yu_Shan_Koo@asc.gov.sg. 

mailto:Guan_Yat_Hwa@asc.gov.sg
mailto:Yu_Shan_Koo@asc.gov.sg
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Yours faithfully  

 

 

Suat Cheng Goh  

Technical Director  

Singapore Accounting Standards Council 


